După înregistrarea unui brevet de invenție, titularul are dreptul exclusiv prevăzute Legea 64/1991 privind brevetele de invenţie, republicată în 2007 şi 2014, să-i excludă pe alții de la a fabrica, a folosi, a vinde sau a importa produsul conform brevetului.
Procedura pentru acordarea brevetului de invenție, condițiile ce trebuiesc îndeplinite și perioada pentru care sunt acordate drepturile exclusive variază în limite largi de la o țară la alta conform cu legislația națională și acorduri internationale.
În România un brevet poate fi acordat pentru orice invenţie cu caracter tehnic având ca obiect un produs sau un procedeu, cu condiţiile:
1.să aibă o noutate absolută,
2.să implice o activitate inventivă, un efort intelectual
3.să fie posibilă aplicarea industrială
Există și o bază de date europeană în care puteți căuta brevetele deja înregistrate și de asemenea se pot vizualiza exemple de descriere a brevetelor pentru toate domeniile de brevetare
Durata de viață a unui brevet de invenţie, conform art.30 şi art.40 alin. (2) din Legea 64/1991 este de 20 de ani cu începere de la data de depozit, cu condiţia achitării taxelor de menţinere în vigoare.
Pentru invenţiile care protejează o substanţă activă sau un amestec de substanţe active dintr-un medicament, sau dintr-un produs fitofarmaceutic, sau un procedeu de fabricaţie a acestora, se poate acorda, în condiţiile art.30 alin.3 din aceeaşi lege, o protecţie suplimentară - certificat suplimentar de protecţie - funcţie de data primei autorizaţii de punere pe piaţă (vezi Regulamentul EEC al Consiliului nr.1768/18.06.1992 şi Regulamentul EC al Parlamentului European şi al Consiliului nr.1610 /23.07.2007).
În cazul în care doriți depunerea documentației pentru obținerea unui brevet de inventie vă putem reprezenta și ajuta în baza unei procuri de reprezentare prevăzută de legea 64/1991.De asemenea din 2007 suntem membrii și ai Oficiului European de Brevete ( EPO ) și putem efectua diligențele solicitate și de această instituție pentru exinderea drepturilor la nivel european sau international.
Inovațiile
Odată cu apariţia Legii 64/1991 privind brevetele de invenţie această categorie - inovaţia - nu a mai fost menţionată. Pentru soluţiile tehnice care reprezintă o îmbunătăţire a unui produs sau a unei tehnologii, deci au un aport inventiv redus, protecţia poate fi obţinută prin înregistrarea ca model de utilitate. Procedura de înregistrare se face în conformitate cu Legea nr.350/2007 privind modelele de utilitate publicată în M.O. Partea I nr.851 din 12.12.2007. |